БНР Български поет, преводач и писател - това е Кирил Кадийски, който

...
БНР
Български поет, преводач и писател - това е Кирил Кадийски, който
Коментари Харесай

Кадийски: Не ни трябва изчегъртване, а събаряне на стени, които да се зазидат наново

 БНР Български поет, преводач и публицист - това е Кирил Кадийски, който не просто борави майсторски с думите, а омагьосва и дребни, и огромни с новата си книга за деца " Сме ли смели? ".

Има детски писатели, които пишат само за деца, само че има и писатели, които пишат на детски тематики, пишат проблематика за деца. Уж са детски, а са и за възрастни тези неща. Защото там има неща, които те връщат в детството и възрастните премислят някои неща. Това каза в студиото на  " България заран "  Кирил Кадийски. 

Писателят показа повече детайлности в ефира на  за илюстрациите в книгата. 

" Една находка на " Kолибри ". Една млада художничка, която по този начин се е вживяла в стиховете, цялата книга е илюстрирана, за да покаже, че неразривно са свързани илюстрациите и текстът ", посочи Кадийски. 

Авторът разяснява и политическата конюнктура в страната. 

" Всеки одобрен създател би трябвало да покаже на напред във времето нови хора. Те не са единствено за политиката. Писателят не може да съществува, в случай че е изолиран от живота към себе си. Ние би трябвало да се интересуваме от това какво става към нас. Възрастните би трябвало да дадем път на младите. Не изчегъртване, а събаряне на стени, и да се зидат отначало. Защо да не яхнат митингите, то има амазонки със стрии, само че има и млади. Дъртата кранта няма да вършее, само че по-младата ще вършее, трябва да се вършее на политическия харман на България и житото ще излезе ", счита Кадийски. 

И подчерта генетичната обязаност на българина с предишното и историята.

" Ние сме генетично травмирани. Кубрат ги събира, дава им снопчетата и след него какво става - разселват се, за какво, за какво е това. Това, което е останало в генома като направление, което може да ни изведе към един групов живот, би трябвало да се предизвиква. Трябва да се скъса с тази апатичност, ще се бориш до последно. На напред във времето се блъскат единствено дилетанти - фенове ", сподели още писателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР